Hasta Eğitimi


Uzman Psikolog
Zeynep Şeker Aygül
   Sevgili hasta ve hasta yakınları yeni bir hastalık tanısı almak ya da olan hastalığımızı kabul etmek oldukça zordur. Biz ya da bir yakınımız yeni bir teşhis aldığında o güne kadar olan dengemiz bir anda değişir. Bu süre içinde de beynimiz hep bir neden arar. “Neden ben?” “Ne yaptım ya da yapmadım da bu başıma geldi?” diye sorarız.  Bazen çevremizdeki insan ve koşulları bazen de kendimizi suçlar dururuz. Oysa çoğu kez tek bir neden ya da suçlu yoktur.

   Genellikle hemen iyileşememek, daha kötüye gitmek, acı çekmek veya ölümle ilgili olumsuz düşünceler, kaygılar gelir aklımıza.  Evimizden, işten ayrı kalmak, başkalarına muhtaç olmak, bir hastaya bakım vermek, tedavi süresinin uzun ve maddi manevi ödenecek bedellerin yüksek olması herkes için zorlayıcı, kaygı uyandırıcıdır.

    Kendimizi ve hastalığı iyileştirebilmek için yeni duruma, hastalık ve tedaviye uyum sağlamamız gerekir. Bu ise hastalığın özelliğine ve sağlık hizmetine bağlı olduğu kadar hastanın ve yakınlarının tutumuna da bağlıdır. Her ne kadar bedenimiz, tıbbi inceleme ve işlemler bizim kontrolümüzden çıkmış gibi görünse de tedavi işini sadece sağlık ekibine bırakmayıp hem hasta hem de hasta yakını olarak bakım ve tedavi sürecine aktif olarak katılmamız gerekir. Bakım ve tedaviye aktif olarak katılım ise ancak hastalık ve yapılacaklarla ilgili bilgilenerek ve durumu anlayarak olur.

    Hekim, hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, psikolog ve diğer sağlık personeli size kendi yetki alanında eğitim vermekten sorumludur. Bazen hastalığımızla ilgili kurulmuş derneklerden ve diğer güvenilir kaynaklardan da bilgi edinebiliriz fakat kendi durumumuza özgü en doğru ve bilgiyi bizi takip eden doktorumuzdan alabiliriz. Görüşme öncesi ya da sonrasında aklımıza gelen soruları, hangi konuda bilgi istediğimizi bir yere not etmek ve muayene sırasında sormak iyi bir yöntem olabilir.

    Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde hem Türkçe bilmeyen hem de sağır dilsizler için tercüman olanağı bulunmaktadır. Birçok hastalık bilgisi yazılı materyal olarak da bulunmaktadır. Hasta ve yakınlarının eğitimi bizim için çok önemlidir çünkü bilgilenmek belirsizlikleri azaltıp kaygı ve korkularımızla başa çıkmamızı sağlar. Böylece tedavi için üzerimize düşenleri daha rahat yaparız.

Uzman Psikolog Zeynep Şeker Aygül